Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

Пластика -ознаке

Вероватно пре десет и више година нико још није помишљао, да ћемо обичну воду пити из пластичне боце. Данас је то више из навике него потребе, јер је вода из већине водовода још увек питка. Ипак, често пијењем воде из пластичне амбалаже чинимо себи медвеђу услугу. Зашто? Због хемијског састава пластике. На дну сваке амбалаже потражите троугао са бројем у средини. Он говори, колико је опасна ваша пластика.

plasticne flase

Oznake

1 – PET ( често и PETE ) – Те су боце у већини случајева намењене једнократној употреби. Постоји могућност, да испуштају тешки метал антимон и хемијску супстанцу EPA, која омета деловање хормона. Такве боце могу испуштати и канцерогене спојеве.

2 – HDP ( некад и HDPE ) – Ради се о „доброј“ пластици, за коју постоји најмања вероватноћа испуштања хемикалија у воду.

3 – PVC ( некад и 3V ) – Ова пластика испушта две отровне хемикалије, а обе ометају деловање хормона у људском телу. Успркос томе, то је још увек најчешће употребљавана пластика за боце.

4 – LDPE – Пластика, која не испушта хемикалије у воду. Поред тога се не користи за израду пластичних боца, него углавном за израду пластичних врећица за намирнице.

5 – PP – Још једна од „добрих“ пластика, обично беле или полупрозирне боје. Користи се за боце у које се пакују сирупи, или чашице за јогурт.

6 – PS – Пластика која испушта у воду канцерогену супстанцу STIREN. Најчешће се користи у чашицама за кафу за једнократну употребу, или у амбалажи брзе хране.

7 – PC ( или без ознаке ) – То је најлошија пластика за прехрамбене производе, јер излучује хемикалију BPA. На жалост, користи се у бочицама за дојенчад, спортским боцама и посудама за спремање хране.

Пластичне масе, које не отпуштају хемикалије у воду су, дакле, 2, 4 и 5, или са ознаком HDP, HDPE, LDPE, PP. Код свих других радије размислите о њиховој употреби. Још је увек најбоље чувати воду у стакленим боцама.

Долази време, када ћемо на жалост, воду све чешће носити са собом. Најлошији је начин њено преношење у пластичној амбалажи; посебно у оној с ознакама 1,3,6 или 7. Вода у таквим боцама је подложна хемијском или температурном деловању, а код накнадног пуњења и бактериолошком. Пожељне би биле стаклене, али су непрактичне, зато препоручујемо алуминијске боце ( не пластичне, јер су због цене обично од најлошије пластике ) са заштитном кошуљицом која одваја садржај од алуминијума. За пијење воде најбоље да купите малу стаклену боцу, којих има на тржишту, па тако направите нешто корисно за своје здравље и околину.

извор: povratakognjistu.wordpress.com

Comments on: "Пластика -ознаке" (1)

  1. Jeste, slazem se u potpunosti, treba obratiti paznju na to sta pise na poledjini plasticne ambalaze, posebno plasticnih flasica. Cinjenica je da su proizvodi od plastike stetni ali su opet i izuzetno korisni… 🙂

    Mi ih imamo nekoliko u ponudi, kliknite na nase ime i overite ih sami! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: