Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

Pletenje podstiče osećaj ponosa, uspeha ali i sprečava niz bolesti kod žena koje dnevno izdvoje sat i dvadeset minuta za ovu aktivnost

strikanje-1398172127-33906

 

Majstorija- zanati i domaca radinost 

Osobe koje pletu i heklaju smatraju da bavljenje ovakvim rukotvorinama ima terapeutsko dejstvo. To je potvrdilo i jedno istraživanje iz 2013. godine koje je sprovedeno na 3.500 osoba, koje je pokazalo da se 81,5 odsto učesnika osećalo srećnije nakon pletenja.

Ali da li ovakvi hobiji mogu da imaju dugoročne pozitivne zdravstvene koristi?

“Aktivnosti poput ovih koje stimulišu mozak korišćene su od strane terapeuta za ublažavanje simptoma depresije, kao i da bi se kod pacijenata obolelih od Parkisonove bolesti poboljšale motorne funkcije”, rekla je Šeron Gutman, terapeut na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

 

pletenje-korak-po-korak-58975-611x408-201311191452

Ona je otkrila da bavljenje aktivnostima kao što su slikanje, rukotvorine, muzika, meditacija, sitne kućne popravke i čitanje stimulišu mozak, smanjuju efekte bolesti koje su prouzrokovane stresom i sprečava smanjenje kognitivnih sposobnosti.

Studija iz 2012. u kojoj je učestvovala 1.321 starija osoba, a koju je sproveo profesor neurologije i psihijatrije Jonas Geda sa kolegama, pokazala je pozitivne efekte pletenja, heklanja i igranja igara. Skoro 200 učesnika imalo je blago kognitivno oštećenje, stanje između normalnog starenja i demencije. Istraživači su otkrili da oni koji su se bavili rukotvorinama, kompjuterima, igranjem igara i čitanjem su imali 30 do 50 odsto manje šansi da obole od neke vrste oštećenja mozga, za razliku od onih koji se nisu bavili ničim.

 

Duže vunene čarape, modernog dizajna

Duže vunene čarape, modernog dizajna  (updete, slika sa fejsbuka)

Gutman kaže da je jedan od razloga taj što se angažuje nekoliko režnjeva mozga, a njihovim aktiviranjem stimuliše se povezivanje nerava koji onda funkcionišu brzo i efikasno. Što više koristimo ove veze kako starimo, izgleda da sve više čuvaju funkcije mozga i sprečavaju bolesti poput demencije.

devojka-1398186210-33920
Ovde mozete da se priključite  fejsbuk grupi koja okuplja različite zanatlije i ljude koji vole da majstorišu:
Možete čitati i skinuti odličan priručnik za one koji se žele baviti štrikanjem (pletenjem)

Burda- Zadovoljstvo u Pletenju, Priručnik za početnike. štrikanje (pletenje)

 

Pogledajte i video kako se plete bez igala- Kako da ispletete šal bez igala:

 

Procitajte i :

Najbrži i najoriginalniji način: Kako da ispletete šal u kartonskoj kutiji

Poslužite se ovim trikom koji spada u najoriginalnije načine pletenja.

Isecite karotonsku kutiju na dva dela, a potom na obe polovine napravite otvor koji će u završnoj fazi pletenja odigrati važnu ulogu. Delove kutije spojite u jedno, a potom spojene ivice isecite na sitne delove, a svakli drugi delić sklonite sa kutije. Ovi “otvori” će poslužiti kao najbolja podloga za pletenje. Početak pletiva zalepite na spoljašnji deo kutije i počnite da pletete, sa spoljne strane iseckanih pločica obmotajte pletivo, potom dodatni sloj pletiva provucite kroz postavljeno pletivo i nastavite “pletenje” sa unutrašnje strane kutije.

Majstorija- zanati i domaca radinost 

Odlepite početak pletiva i provucite šal kroz otvor na dnu kutije. Pletivo provačite kroz spoljašni delove kutije, i lagano skidajte pletivo sa nje. Zategnite krajeve pletiva na kraju.

 

Pogledajte za kraj i ovo (klikom na link ispod):

Pletenje, heklanje: Rečnik pojmova i čitanje mustri, shema [linkovi]

 

 

Uredio: Svi u selo, kurir_ zena,  Autor: Stil / washingtonpost.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: