Povratak sebi, prirodi i Izvornim vrednostima

Skolovanje iz sela

Pri razmatranju za odlazakom u prirodu, sela uvek se namece i ovo vazno pitanje obrazovanje i skolovanje! Kako to izvesti?

Ako selo nema skolu, sto je cest kod nas ..ili je mnogo udaljena skola,  moraju se preduzimati drugi nacini. Ako ne zelite da vam dete pohadja i ide u danasnje skole, moramo da porazmislimo koje mogucnosti imamo danas.

Razvijanjem raznih tehnologija pojavljujuju se mogucnosti ucenje i pohadjanja skole na daljinu, virtuelno kao jedna opcija.

Ili

tzv home-schooling , kao sto ovaj donji dokumentarac prikazuje. Ili organizovanje u privatne skole .

Kućno obrazovanje i privatne škole

Godinama se kućno obrazovanje smatralo hirom radikalnih roditelja. Danas u Americi sve više roditelja ispisuje decu iz zastarelog tradicionalnog sitema školstva.

I odlučuju se za kućno obrazovanje. 15% iznosi stopa porasta kućnog obrazovanja i to svake godine.

Roditelji preuzimaju odgovornost za obrazovanje svoje dece. To je pre bio isključivo zadatak drzave.

Deca su prva shvatila da im državni sistem obrazovanja ne odgovara i da im se tu mnogo toga uskraćuje. Tradicionalni sistem obrazovanja je napravljen za manje od 1/3 dece.
Ostalima – 2/3 djaka ne odgovara. A primorani su da prate te zastarele metodologije podučavanja iz industrijske ere /PRUSKI SISTEM ŠKOLSTVA – pogledaj temu u kategoriji Obrazovanje/ od pre 2 veka. U Americi deca koja se školuju u “kućnoj radinosti” pobedjuju na takmičenjima iz maternjeg jezika. Alternativno školstvo tipa “Waldorf” i “Montessori” iako je staro jedan vek, danas doživljava procvat. Za par godina njihov broj u USA je udvostručen. I učenici tih škola ne beže sa nastave. Raduju se nastavi. To su sistemi gde se gradi samopouzdanje mladog čoveka i sigurnost u svoje JA.
Postoji odličan sajt www.homeschool.com, koji je napravila Rebeka Kohenderfer. Riznica je informacija za sve roditelje.Zašto roditelji pribegavaju alternativnim sistemima školstva?Shvatili su da se deca podučavaju memorisanju silnih bespotrebnih podataka, koji se vrlo brzo zaboravljaju.Dakle, učenje je usmerno na zaboravljanje. Deci se uskraćuje obrazovanje. Da nisu potrebni privredi, shvate kada imaju već diplomu u rukama, sva ta “znanja” su ne upotrebljiva jer su arhaična ili zastarela. Svet se brzo menja.Najveća veština je upravo veština brzog učenja novih stvari i trenutna primena naučenog. U 21-om veku će biti siromašni oni koji ne znaju kako da brzo uče i naučeno da primene ODMAH! Diploma nijednog fakulteta neće moći da nadomesti ovu veštinu. A veština ubrzanog učenja se UČI, kao i sve ostalo u zivotu.Pitanje je kome ne odgovaraju deca koja brzo i kreativno misle?Kucno skolovanje po vikipediji:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Ku%C4%87no_obrazovanje

Kucno skolovanje

http://vimeo.com/10510818

Evo primera i ideje kako se u prirodnom ambijentu moze organizovati skolovanje dece.

Cak i napraviti posao od toga..

Ovaj video je sa domaceg terena, i jedan eksperiment koji moze da nam da ideju.

Poslusajte profesora.

Na TEDxNoviSad govorio je o tome kako upotreba savremenih informacionih tehnologija može unaprediti sistem obrazovanja, pružiti jednake mogucnosti svim ucenicima i kako obrazovanje može postati u pravom smislu reci besplatno i dostupno svakom

 

Ovde mozete da pogledate jedan  nas post koji govori o nacrtu zakona koji se usvaja, a ide u prilog kucnom skolovanju

Školstvo na rubu provalije! Mogućnost Školovanja od kuće,iz sela ! ubrzo 🙂

 

 

Da se vratis na pocetnu strancu sajta klikni OVDE

Comments on: "Skolovanje iz sela" (5)

  1. Samo mala dopuna za Wiki-pediju na srpskom, tu se sad nalazi i za Srbiju obrazloženje za školovanje kod kuće. Pozdrav
    “Нацрт закона о основном образовању предвиђа у члану 36 образовање код куће.” http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5_%D0%BA%D0%BE%D0%B4_%D0%BA%D1%83%D1%9B%D0%B5

  2. Blog posvecen kucnom skolovanju:

    https://thewaysofyore.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: